Ove jeseni prvi put u Hrvatskoj donosimo novi program – Advance certificate London School of Public Relations. Taj napredni certifikat nosi naziv Marketing i oglašavanje na tražilici Google. Tražilica Google najkorištenija je tražilica u svijetu i kod nas. 80% svih pretraga na internetu događa se upravo na tražilici Google. Ovaj program naučit će vas kako iskoristiti sve mogućnosti oglašavanja u AdWords sustavu Googlea.

O novome programu porazgovarali smo s glavnim predavačima, Damirom Podhorskim i Miroslavom Vargom.

1. LSPR: Damir Podhorski i Miroslav Varga dolaze iz tvrtke Escape. Escape je jedna od najpoznatijih agencija za internetsko oglašavanje u regiji i niz je godina u samome vrhu. Višestruki su nacionalni pobjednici, a ove godine i regionalni pobjednici Google natjecanja za agencije. Jedna su od rijetkih agencija na svijetu koje su Yandex.Direct i Google Analytics autorizirane. Zamolili bismo vas da se predstavite našim čitateljima.

Miroslav: Lijepo ste opisali Escape. Uvijek kada pročitaš opis tvrtke od nekoga sa strane, stvari nekako zvuče važnije i ljepše. Puno smo uložili i ulažemo truda u naš posao i napravili smo puno grešaka u proteklim godinama. Možda nam je to najveća vrijednost – brzo učimo iz svojih pogrešaka. To je i Google deviza: Kada griješiš, griješi brzo.

Možda jedan mali dodatak vašem lijepom opisu naše tvrtke: Ja sam Google AdWords certificirani trener. Ako uzmete u obzir da Google ima oko 50.000 zaposlenih te da je Google trenera manje od 1000 na svijetu, možete steći sliku o značaju tog certifikata. Kako svakodnevno radimo kampanje u različitim područjima ljudske djelatnosti (iako, priznajem, turizam prevladava) i za tražitelje na svim kontinentima, jako puno smo naučili o navikama i posebnostima pojedinog tržišta. To ćemo znanje i iskustvo prenijeti polaznicima.

Damir: Jesmo li najpoznatija agencija za internetsko oglašavanje u regiji, to ne mogu sa stopostotnom sigurnošću potvrditi, ali definitivno mogu kao CEO tvrtke jamčiti kvalitetu naših usluga. Svi naši zaposlenici jednako se trude kako bi postigli što bolje rezultate za naše klijente. Osim upravljanja Google AdWords kampanjama, za naše klijente optimiziramo Google Analytics račune za što efikasnije praćenje uspješnosti internetskog oglašavanja. Također, tu su i brojne edukacije i konzultacije u vidu seminara i inhouse seminara.

2. LSPR: Marketing i oglašavanje na tražilici Google naš je novi certificirani program. Budući da se radi o prvom takvom edukacijskom programu u Hrvatskoj, mnoge će zanimati kako ste došli do ovog programa koji je naša središnjica u Londonu prepoznala kao kvalitetan edukacijski program?

Miroslav: Internetski marketing najsnažnije je rastući segment u oglašivačkoj industriji. U Velikoj Britaniji već je prestigao sve ostale oblike oglašavanja. Na fakultetima i veleučilištima primjetno je zaostajanje u tom dijelu izobrazbe (ne samo u Hrvatskoj) i središnjica u Londonu objeručke je prihvatila tu mogućnost.

Damir:
Kako smo već dugi niz godina u edukaciji za razne poslovne škole, uočili smo potrebu da pokrenemo cjeloviti program za Google AdWords edukaciju.
3. LSPR: Iz vašeg iskustva u radu s oglašivačima u regiji i izvan nje, koliko je danas važno oglašavanje na tražilici Google?

Miroslav: 
Smiješno je koliko se malo ulaže kod nas u internetsko oglašavanje na tražilici Google. Ako kažem da su procjene oko 10%, onda i to možda zvuči optimistično. Naprosto, velik broj marketinških menadžera još nije shvatio što se događa. Govorio sam o tome i nedavno u tjedniku Business.hr

Damir: 
Najvažnija je činjenica da je ulaganje u Google AdWords mjerljivo, tj. da se povrat investicije (ROI) može vrlo precizno izmjeriti, što je u današnjim uvjetima poslovanja vrlo važno. Osim toga kod oglašavanja na tražilici Google prvi se rezultati vide već nekoliko sati nakon pokretanja kampanje – prvi prikazi oglasa, klikovi, konverzije mogu doći već nakon sat ili dva.

4. LSPR:
Često čujemo da je potražnja za Google AdWords stručnjacima velika. Kako se zapravo postaje Google AdWords stručnjak? Koja su sve potrebna znanja i vještine?

Miroslav:
Naglasio bih da je sve znanje dostupno besplatno na internetu. Ali ono što razlikuje internetsko znanje od ove izobrazbe jest to što će polaznici naučiti u relativno kratkom vremenu kako dobro postaviti kampanje i time uštedjeti mnogo novca. Usudio bih se tvrditi da će skratiti vrijeme učenja u prosjeku za jednu godinu i smanjiti nepotrebne troškove za 50%. Ali najviše ovisi o tome koliko će polaznici nakon toga samostalno raditi i testirati naučene stvari.

Damir: 
Google AdWords stručnjak postaje se trajnom edukacijom i praktičnim radom. To znači da je osim usvajanja osnovnih pojmova i vještina potrebnih za pokretanje Google AdWords kampanje potreban i praktični rad na više različitih kampanja. Kako Google često mijenja ili dodaje nove funkcionalnosti u AdWords sustavu, svakodnevna edukacija je imperativ.
5. LSPR: Koja su potrebna predznanja kako bi se uspješno pratio program Marketing i oglašavanje na tražilici Google?
Miroslav: Sadržaj je koncipiran tako da ne treba posebno predznanje ni iz kojeg područja. Ali vrlo se brzo polaznike uvodi u AdWords sustav i prolazi se kroza sve funkcionalnosti. To i naprednim korisnicima pomogne u boljem radu s AdWords sustavom i nebrojeno puta su osobe koje su mislile da su specijalisti otišle sa seminara s dodatnim znanjima.
Damir: Program Marketing i oglašavanje na tražilici Google je koncipiran da od samog početka polaznike uvodi u osnovne koncepte marketinga na tražilici Google, koji se sastoji od AdWords sustava i SEO-a (organskog pozicioniranja). Naglasak je programa na AdWords sustavu, ali polaznici u uvodnom dijelu uče i o SEO-u.

6. 
LSPR: Edukacijski program Marketing i oglašavanje na tražilici Google koncipiran je u 5  edukacijska modula, ukupnog trajanja deset dana. Što će sve u tim modulima polaznici raditi?
Miroslav: Najkraće – sve što AdWords može pa i šire od toga (Analytics). Polaznici će dobiti potpuni uvid u ponašanje korisnika izvan internetske stranice, na internetskoj stranici i kojim trikovima i postupcima se može bitno skratiti vrijeme upravljanja svojim računom. Bit će riječi i o alatima koji bitno olakšavaju posao.Damir: Od osnovnih koncepata funkcioniranja tražilice Google i pozicioniranja internetske stranice na tražilici Google do pokretanja Google AdWords kampanje, optimizacije kampanja, upravljanja kampanjama u Display Networku. Cilj programa je da svaki polaznik nakon što završi program bude osposobljen za samostalno pokretanje i upravljanje Google AdWords kampanjom.
 
7. LSPR: 
Uz teorijski dio, koliko vidimo, biti će i puno praktičnog rada. Znači li to da će polaznici dobiti stvarne klijente i upravljati njihovim kampanjama?
Miroslav: Svaka teorija, ako nije podvrgnuta praktičnoj provjeri, prilično je nejasna. Cijeli proces predviđen je kao kombinacija prakse i sve što se na jednom modulu nauči i radi, testira se između dva predavanja kako bi se sakupilo dovoljno podataka. Pitanja polaznika time postanu kvalitetnija i konkretnija – dakle, da, radit će se na stvarnim primjerima. Ako polaznici ne budu imali svoje primjere, osigurat će im se zanimljivi promotivni slučajevi na kojima će raditi.
Damir: Ideja je da od samoga početka svi polaznici rade na vlastitim kampanjama. Google AdWords je sustav koji se mora učiti na praktičnom radu jer je sustav kompleksan, postoji puno opcija i funkcionalnosti i zbog toga je učenje puno brže i lakše ako se uči na praktičnom primjeru.

8. LSPR:
Poznato je da Google ima svoj sustav certificiranja stručnjaka, Google AdWords Certified Individual. Hoće li polaznici moći pristupiti ovom certificiranju?
Miroslav: Svaki će polaznik nakon završene izobrazbe biti u prilici položiti osnovni Google AdWords ispit ako to bude želio. U pravilu su polaznici koji su do sada polagali imali točnost odgovora preko 90%.

Hoće li se netko od polaznika odlučiti na polaganje osnovnog ili naprednog Google AdWords ispita isključivo je osobni izbor, ali jedan je od ciljeva izobrazbe i polaganje ispita.

Damir: Svaki će polaznik po završetku programa dobiti mogućnost polaganja tzv. Google AdWords Fundementals ispita. Prije samog ispita polaznici će dobiti priliku za dodatne sate edukacije (sat ili dva) koji bi trebali biti svojevrsna priprema za polaganje ispita nakon kojega će dobiti Google AdWords Certified Individual. Važno je napomenuti da će polaznici po završetku programa dobiti Napredni certifikat Londonske škole za odnose s javnošću i mogućnost polaganja Google AdWords Certified Individuala.

9. LSPR: Hvala na ovom razgovoru, vjerujemo da će ovaj program pronaći mnogo zainteresiranih polaznika.

Miroslav: Prema podacima koje imam, zainteresirani polaznici već su počeli s prijavama i to me jako veseli.

Damir: Hvala.

Za dodatne informacije o ovom programu javite nam se na info@localhost ili na društvenim mrežama: facebook.com/lspr.croatia, twitter.com/LSPRcroatia.