Na svijetu postoje samo dva tipa govornika. Prvi su nervozni, a drugi su lažljivci.” – Mark Twain

obama_javnigovor

Većina ljudi osjeća određenu nervozu ili strah prilikom javnog govora. Čak i za profesionalne govornike uvodni dio govora može biti stresan, budući da uglavnom govore pred nepoznatim ljudima. Zaposlenici tvrtke koji, primjerice, prezentiraju neku ideju klijentima ili menadžerima, zabrinuti su oko toga hoće li idejom impresionirati slušateljstvo te se time njihov strah od javnoga govorenja još više produbljuje. Također, studenti često moraju javno govoriti pred svojim kolegama i profesorima, što im izaziva veliku tremu iz više razloga; neki se boje poniženja, neki nepoštovanja od strane kolega, dok je nekima jednostavno sramotno reći bilo što pred većom grupom ljudi. Međutim, auditorij, odnosno studenti i profesori koji slušaju, često razumiju pritisak pod kojim je student koji javno nastupa.

Kako biste poboljšali svoje govorničke sposobnosti, donosimo vam 9 jednostavnih savjeta:

  1. Dobro se upoznajte s temom govora

Prođite kroz prezentaciju više puta. Saznajte sve što možete o zadanoj temi kako biste samouvjereno mogli pokazati svoje znanje o predmetnoj temi.

Prezentacija će publici biti zanimljivija ako pomisli da nastojite uštediti njihovo vrijeme, držeći još veliki broj činjenica, ideja i argumenata u rezervi. Na taj će način i osjetiti da znate više o toj temi nego oni.

  1. Ukoliko možete sami odabrati temu, odaberite nešto blisko vama

Odaberite temu o kojoj možete razgovarati, a da se pri tome osjećate ugodno, primjerice nešto što vrlo dobro poznajete ili nešto što vam se jako sviđa. To će vam dati dovoljno odvažnosti u prezentiranju.

  1. Vjerujte da ćete to uspješno odraditi

Vjerovati u sebe vrlo je važno, a govorom tijela pokazujemo koliko si (ne)vjerujemo. Ako očekujemo da ćemo dobro odraditi govor, publika će na to vrlo brzo i pozitivno odgovoriti.

  1. Gledajte publiku u oči

To možda neće biti lako od početka, čak i ako ste se temeljito pripremili, ali pokušajte usmjeravati svoj pogled nasumično dok se ne „uhodate“ u govor. Nakon toga uspostavite izravan kontakt očima s publikom kako biste procijenili njihovo razumijevanje onoga što pričate. To će vam pomoći da promijenite svoj pristup ukoliko bude potrebno. Osim toga, kontaktom očima odajete dojam samopouzdanja.

  1. Nemojte čitati s papira

Puno je bolje koristiti samo bilješke koje služe kao podsjetnik, nego čitati s papira. Čitanje s papira čini vašu prezentaciju dosadnom i jednoličnom, a vas nepripremljenima.

Pripremite si smjernice koje će vas voditi kroz govor. To će ostaviti dojam da znate o čemu pričate.

  1. Nemojte žuriti

Ukoliko je tempo govora primjeren, publika će lakše shvatiti vaše ideje te ćete zadržati njihovu pozornost. Također ćete djelovati sigurnije u sebe.

  1. Govorite jasno

Reguliranje visine i tona glasa pomaže zadržati zainteresiranost publike. Govorite glasno i čvrsto, ali nemojte vikati. Kod važnijih se odlomaka stišajte, kako biste privukli više pažnje.

  1. Pripazite na govor tijela

Govornici imaju tendenciju činiti prekomjerne pokrete tijela i geste. Kontrolirajte oboje kako biste povećali pribranost i dotjerali svoju izvedbu, a geste rukama koristite za naglašavanje određenih dijelova govora.

  1. Budite interaktivni ako vam je dopušteno

Postavljajte pitanja publici i odgovarajte na njihova pitanja. Na taj ćete način uspostaviti interakciju koja će vašu prezentaciju činiti još zanimljivijom.