U ovoj seriji objava na blogu imat ćete priliku upoznati naše predavače na LSPR Diploma programu: Odnosi s javnošću i upravljanje reputacijom. Nakon intervjua s našim predavačem Drenislavom Žekićem, koji u Londonskoj školi za odnose s javnošću predaje modul Uvod u odnose s javnošću, nastavljamo s kolegicom Dariom Mateljak, koja predaje Mjerenje učinkovitosti u odnosima s javnošću.

1. Kako bi vas naši polaznici što bolje upoznali, recite nam što radite?

Trudim se mijenjati svijet i učiniti ga boljim mjestom. Ustvari, barem ovu našu malu okolinu. Savjetujem organizacije kako mogu što bolje stvarati, graditi i razvijati svoje odnose s raznim dionicima, izgrađivati svoje procese i organizacijske kulture i što bolje upravljati sobom, svojim djelatnostima i odnosima sa svima na čije živote utječu. Trudim se doprinositi donošenju kvalitetnih poslovnih i političkih odluka i razvijati razumijevanje o održivosti kao preduvjetu uspjeha. Nastojim doprinositi donošenju kvalitetnih poslovnih i političkih odluka i razvijati razumijevanje o održivosti kao preduvjetu uspjeha. Sve to radim u konzultantskoj kući Hauska & Partner.

2. Modul koji predajete u Londonskoj školi za odnose s javnošću zove se Mjerenje učinkovitosti u odnosima s javnošću. Što će polaznici naučiti na ovom modulu?

Danas imamo najbolje teorije i ne baš toliko dobro provođenu praksu u mjerenju i evaluaciji našeg rada. Namjeravam polaznicima približiti prihvatljive i dobre prakse koje propisuje teorija i njihovu primjenu u svakodnevnom životu onih koji se bave odnosima s javnošću. Veselim se dobrim raspravama o problematici, metodama, planiranju u mjerenju, procesima i tome da svakog polaznika osobno motiviram i inspiriram na koji način može u vlastitoj praksi primijeniti znanja, jer ipak… svaka je organizacija svijet za sebe i po mnogočemu posebna.

3. Koji biste savjet dali mladima koji tek kreću u izazove odnosa s javnošću?

Teško mi je to reći, jer se naša struka toliko brzo razvija da bi svaki „mudri“ savjet izrečen danas već za koju godinu mogao zastarjeti. Jednim okom i jednom nogom uvijek treba biti u budućnosti, u svijetu koji se tek sada stvara. Odnosi s javnošću prije svega trebaju biti etični i humani. U tom poslu nemojte očekivati glamur, slavu i bogatstvo. Najbolji su igrači oni koji znaju „kreirati igru“ i „dodati balun“, a ne nužno „zabiti gol“. Budite uvijek lider, sanjar, vizionar, nemojte se zaluditi praćenjem trendova. Učite, neumorno, interdisciplinarno, budite znatiželjni. Nikada ne gubite optimizam i entuzijazam.  

4. Koju biste knjigu preporučili iz područja odnosa s javnošću i komunikacija?

Ima jako puno odličnih naslova, a neki i nisu „klasični“ naslovi iz komunikacija. Svakako udžbenik Tench i Yeomans „Exploring Public Relations“, pa autori Jacquie L’Etang, Heath, Moloney… A iz područja mjerenja i evaluacije „Mjerenje i evaluacija u OSJ“ od  Van Ruler, Tkalac-Verčič & Verčič. Osobno sam najviše učila iz malo drukčije literature iz područja psihologije ili menadžementa poput knjiga Manfreda Kets de Vriesa, Normana Dixona ili Petera Sengea. 

5. Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Kad ga imalo imam… najviše volim biti u planinama, gorama, kanjonima, penjati se tamo gdje nema puno ljudi, pa onda i lutati po malim selima… Naravno, s fotoaparatom i zabilježiti sve što nam je lijepo ili zanimljivo. Doživjeti ljepotu mjesta i mudrost ljudi na koje slučajno naiđemo (domorodaca, kako ih volim zvati). Puno čitam, volim povijest i starinske krimi romane, ali i distopije. Volim učiti (nešto manje polagati ispite, ali i to radim povremeno). Branje maslina je poseban doživljaj, nažalost, samo sezonski. Volim slušati svoju kćer kad mi priča neke priče koje su njoj stvarne, a većini nas tek budućnost… I uvijek, dobar tulum u dobrom društvu i uz dobru svirku ili legendarnu „puknutu ekipu“.