Phone: +385 91 612 3725 | info@lspr.hr

Davor Stanković

Davor Stanković

Davor Stanković profesor je fonetike i engleskog jezika i književnosti. Govorni je trener, učitelj govora i govorništva, komunikacijski stručnjak i konzultant. Nakon više od 10 godina rada u Službi za jezik i govor HRT-a, gdje je pripremao televizijske i radijske govornike (novinare, voditelje, spikere) za nastup u medijima., 2017. pokreće vlastiti posao – RETOR.

Na veleučilištu VERN’ predaje na smjerovima Novinarstvo (Osnove komunikologije, Televizijski novinar – voditelj) i Odnosi s javnošću i studij medija (Medijski nastup, Glasnogovorništvo i javni nastup, Osobni odnosi s javnošću). Kao stručni suradnik povremeno sudjeluje i u nastavi novinarstva na Fakultetu političkih znanosti na kolegijima Osnove televizije i Televizijska redakcija. Radio je i kao mentor pri hospitacijama studenata na HRT-u koje su organizirane u sklopu kolegija Metodika rada fonetičara u elektroničkim medijima na Odsjeku za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na diplomskom studiju Fonetike držao je i vježbe iz kolegija Metodika fonetske njege glasa i izgovora.
U HRT-ovoj emisiji Jezik za svakoga u više je navrata govorio o naglasnim i izgovornim problemima te je osmislio rubrike Govorni bonton i Abeceda retorike. Danas u emisiji Kod nas doma osmišljava i prezentira televizijske priloge vezane uz retoriku, argumentaciju, javni nastup, glas i izgovor, neverbalnu komunikaciju…

Više od 10 godina bio je mentor u Govorničkoj školi „Ivo Škarić”. Održao je i niz stručnih predavanja i radionica za širok spektar različitih profesija surađujući s brojnim institucijama: stručni skupovi za nastavnike osnovnih i srednjih škola (Agencija za odgoj i obrazovanje), radionice o glasu i izgovoru za prevoditelje (Hrvatsko društvo konferencijskih prevoditelja), predavanje za liječnike u politici (Akademija za politiku u zdravstvu)… Usto, redovito podučava na radionicama medijskog nastupa u organizaciji različitih PR agencija.

Od 2009. do danas izlagao je na brojnim međunarodnim retoričkim skupovima (Rhetoric in Society, ISSA, Dani Ive Škarića), a 2018. bio je predsjednik Organizacijskoga odbora 4. međunarodne konferencije o retorici „Dani Ive Škarića“. 2014. godine, u koautorstvu s Gabrijelom Kišiček, napisao je svoju prvu knjigu Retorika i društvo.

Od 2014. do 2016. radio je kao copywriter i stručnjak za komunikaciju u kreativnoj agenciji I TO NIJE SVE! gdje je osmišljavao i razvijao komunikacijske koncepte. Ima iskustva i u radu s glumcima, čitanju promidžbenih poruka i sinkroniziranju dokumentaraca. Veliki je ljubitelj kvizova i jedan od autora pitanja za televizijske kvizove „Potjera“ i „Tko želi biti milijunaš?“

Program: Odnosi s javnošću i upravljanje reputacijom, Razvijanje komunikacijskih vještina