Ponekad se bojimo povući neke životne poteze jer nas je strah. Nemamo iskustva.
Da, i? Nemamo, ali ako tako uvijek budemo razmišljali, nikada ga nećemo ni steći. Kako steći iskustvo iz vlastite fotelje s daljinskim upravljačem u ruci i s pivom na stomaku. Ok, ovisi o kojem iskustvu pričamo, ali ako želite ono pravo, životno iskustvo, iskustvo rada i konkurentnosti na tržištu, trgnite se. Učite.

Učite sami ako vam već nitko ne nudi mogućnost da učite od njega. Ne treba vas nitko natjerati. Ok, opet znam, znam da je ljepše sjediti vani na kavi, uživati u suncu i pjevu ptica, uživati u buđenju proljeća, ali, bit će još proljeća. Sada je vrijeme kad treba raditi i stjecati iskustva.

Nakon rada u nevladinom sektoru, gdje je jedan sasvim drugi način rada i razmišljanja, upisati LSPR koji te pripremi za rad u sektoru medija i komunikacija je bila odlična ideja. Zaposliti se u PR agenciji nakon završenog LSPR-a je još bolja odluka. Rad u sektoru gdje su sve mlade i kreativne osobe svakako obogati i napuni energijom. Rad s klijentima, rad s poznatima, nepoznatima, brandovima, kulturom, nekulturom, sportašima i onima koji ni kozlić ne mogu preskočiti… svega toga ima u PR-u. Baš u tome se i nalazi kompletna ljepota tog posla. I uvijek imajte na umu, sve oko nas je PR, mi smo svi sebi PR.

PR posao počinje od trenutka kada otvorite oči i čitate mailove, pa prva stvar koju dohvatite dok ispijate kavu i bjesomučno trljate zube četkicom je laptop na kojem ovlaš prelazite sve portale ne bi li pronašli koju zanimljivost. PR je i kada uz fiksno radno vrijeme često ostajete duže na poslu, odlazite na tisuće evenata. PR je i kada se slobodan vikend pretvori u rad s klijentom. PR je i kada se godišnji ne može planirati jer se nikada ne zna što će iskrsnuti. PR je sve to, i puno više od toga.

Baš zato vodeći PR stručnjaci vole reći da PR nije posao, on je stil života. On se uvuče u svaku poru vašeg života, njega proživljava i vaša obitelj i vaši partneri. Kada kasnite na dogovorenu večeru, kada se morate iskrasti s proslave rođendana tetke, kada u zadnji tren otkažete dolazak na vjenčanje bratiću, ili jednostavno propustite subotnju špicu. Ali baš u tim trenutcima se stječe ono iskustvo s početka priče. Baš u tome se nalazi ljepota PR-a.

Tekst: Joco Glavaš, član Alumni kluba Londonske škole za odnose s javnošću